historie

Střelci

V roce 1974 se začíná z osady Kamarádi staré řeky vyčleňovat pětice hudebníků, kteří chtějí víc než jen osadní hraní, i přesto, že i to mělo za sebou nemálo úspěchů. První přehrávky a první zřizovatel - Kulturní dům Královedvorských železáren.

Kapela hraje ve složení Jula "Gajky" Gora (housle, kapelník), Pepa "Baron" Patera (mandolína), Jiří "Klábr" Kreisinger (banjo) a František "Špacír" Procházka (basa) a začíná se dařit - vítězství Zlaté podkovy města Úvaly, 2 písně do Československého rozhlasu a účast na několika Portách.

Po nějakém čase kapela přechází pod Kulturní dům Královedvorských cementáren. Nebylo to špatné, ale nebylo to ono a tak kapela nakonec přechází pod Městské kulturní středisko Beroun, kde získává zkušebnu, malý sál a velký sál ve Hvězdě a vše začíná nabírat správný směr. Kapela se účastní finále Porty 1980 v Sokolově a má své vlastní pravidelné pořady "Střelci v klubu", kde jako hosté vystupují Michal Tučný, Vít Tučný, Tomáš Linka, Honza Vyčítal, Mirek Hofmann a další. S kapelou také zpívá Jarka Hadrabová ze Spirituálu. Střelci točí pro Českou televizi píseň do filmu Tatry na Aljašce.

Na konci roku 1981 kapelu opouští Michal Zelinka a na jeho místo nastupuje Jirka Žižka. Do kapely také přichází Ivo Vrba (kytara - dobro) a později s kapelou zpívá i jeho žena Eliška. Vystupování je stále dost, ale začínají se hromadit i problémy, a tak Ivo a jeho žena Eliška kapelu opouštějí. Pěveckou kariéru u kapely začíná Erika Řičicová, která graduje u Fešáků.

V druhé polovině 80. let se Střelci rozpadají, i přes to, že za 12 let své dosavadní existence odehráli více než 500 veřejných vystoupení. Já jsem pokračoval dál a dal dohromady novou partu se starým názvem Střelci, se kterou jsme hráli ještě další 4 roky. Kapela se ale bohužel i poté rozpadla a tím skončili i Střelci.

Všichni jsme však zůstali přáteli a občas si zahrajeme i dnes. Přijďte si nás poslechnout a zavzpomínat 2. června 2012 na Modrém Berounu.

Jiří "Klábr" Kreisinger