historie

Modrý den


Kniha kouzel.mp3 (3,3 MB)

Pick away.mp3 (4 MB)
Vstávám.mp3 (3,5 MB)

Modrý den vzniká v letech 1981 – 1982.

Z vojny postupně přichází členové skupiny Jezdci, a tvoří se nová sestava ve složení:                       

F. Ort  –  banjo

 P. Červenka – Kytara

 R. Kočí – mandolína

 Z. Šebesta – kontrabas

 

Toto složení později doplňuje: M. Zelinka – 2. kytara

                                                  Lenický (Lexa) – 2. mandolína

                                                  L. Snížek – 2. banjo

                                                  P. Kopeček – dobro

 

 

Hraje se opět bluegrass, i když už ne v jeho tradiční poloze. Stále častěji se ve zvuku kapely ozývají prvky stylu, kterému se říkalo a stále říká,newgrass. (To se děje hlavně díky oběma banjistům.)

Kapele se začíná docela dařit.  Hraje na různých bluegrassových festivalech – včetně, v té době největších, jako jsou: Banjo jamboree v Kopidlně a Bluegrass marathon  v Boru u Tachova.  Pořádá countrybály. Hraje v klubech, po hospodách i na podiích téměř celé republiky.

K veselým, ale možná i trochu tajemným, historkám kapely patří zážitek z akce, která se nazývala: Poslední taneček generála Custera. Tam si po jejich vystoupení mandolinista Roman sundal struny z mandolíny a do konce akce se mu nepovedlo nástroj zprovoznit. Připravil se tím o veškeré další hraní, které se na takových akcích táhlo až do brzkých, a někdy i pozdních, ranních hodin. Proč to udělal se nikdy, nikdo nedozvěděl. 

V průběhu času se mění složení skupiny. Odchází Z. Šebesta a později i L. Snížek. Naopak osazenstvo doplňuje P. Čepela – nejdříve kontrabas, později kytara. Na rozdíl od změn v osazenstvu kapely, zůstává její styl téměř stejný.

Někdy kolem roku 1988 - 1989 odchází  P.Červenka a kapela prochází celkem výraznými změnami.

Dotyčný P. Červenka ještě jednou nepřímo ovlivní kapelu Modrý den, když pro svou další skupinu objeví V. Vančuru, který po jejím rozpadu přechází do Modrého dne -  a později vzniká Modrolit. O tom se už ale píše v historii jiné kapely.