historie

Modrolit

Modrolit (rok výroby 1994):
Původní sestava: Pavel Čepela, František Ort, Václav Vančura
Další členové: Pavel Bulín, Alena Packová, Jirka Buriánek
Současná sestava: Pavel Čepela-kytara , Pavel Sudík- el.bass, Pavel Bursík- banjo, Pavel Hanuš-mandolina

 

V roce 1994 se uskutečnila líná plavba po divoké Staré řece, jak se někdy říká ve vodácké terminologii řece Berounce, která je sice krásná, ale z vodáckého hlediska líná jak vandrák v červenci, která dala první podnět ke vzniku sdružení, které fungovalo jaksi na okraj, na pozadí kapel Bankrot a Modrý den. Nejsem si jistý, jestli Bankrot už byl tenkrát Bankrot, ale to už je dnes asi jedno. Důležité na tom je to, že tahle banda se vydala na putování z Chrástu u Plzně na chatrných ,,kéňách", kam se muselo kromě jídla a pití vejít také banjo, mandolina, kytara a basovka. Už první zastávka v Nadrybech svědčila o tom, že chlapíci jsou si žánrově blízcí a co více, utvářely se první křížové vokály.

Nějakou dobu fungoval Modrý den, Bankrot i zatím bezejmenné sdružení. Všichni ze zúčastněných čekali, co se z toho vyvrbí, a vyvrbilo. První sestava bezejmenná v sestavě Michal Zíta - výrobce mandolín - postavil si své první banjo, které hrálo trochu jako mandolína, proto se pak přeorientoval na výrobu mandolín... Fanda Ort - mandolina - (hrál na jeden z prvních kousků Zítovy tvorby), Vašek Vančura - v současné době USA a já Pavel Čepela s kytarou značky Sigma. Po několika měsících zkoušení usoudil Michal, že se raději bude věnovat stavbě mandolín, Fanda že se vrátí ke svému banju a z původní kapely bylo trio. Udělali jsme pár věcí a přihlásili jsme se na Loketský kotlík, (tuším psal rok 1996, pokud si myslí někdo, že to je jinak, tak ať mě prosím opraví), kam jsme museli nahlásit název kapely. Chtěli jsme zachovat atribut Modrého dne a vznikl pracovní název Modrolit. Byli jsme tak nespolehliví ve vymýšlení nového názvu a trvalo to tak dlouho, že nakonec původní pracovní název zůstal. Hráli jsme dlouhou dobu ve 3, Fanda střídal mandolínu a banjo a teprve za nějakou dobu jsme pochopili, že tato sestava není to ideální, co bychom chtěli, a začali jsme hledat hráče na mandolínu nebo banjo.

V roce 1998 přišel do kapely Pavel Bulín s oprýskanou mandolínou od Novotného, a jak zjistil, že máme kamaráda Zítu, už se nás nepustil. Začali jsme hrát na Portách, občas v klubu Trojická v Praze, a když už jsme si mysleli, že muzika někam kráčí, tak to nakonec nebyla muzika, ale basák, jehož noha směřovala směrem na západ a to přímo do USA. Hodili jsme lano Pavlu Sudíkovi, ještě většímu rejpalovi, než jsme my, což bylo na jaře 2001.

Poznámka: Tuhle část jsem mohl možná úplně vypustit, ale z důvodu chabých mozkových kapacit to zde nechávám jako vzkaz budoucím generacím, a taky proto, aby alespoň někde byla zaznamenána pro nás ta nejdůležitější data.

Kapela v této sestavě hrála na různých festivalech, mimo jiné ve finále Porty v Plzni, pak v JIhlavě, Kolínský Ostrov, Řenčovská Pila, Orlické ozvěny, klub ACW Plzeň a organizovali vlastní bluegrassové večery v klubu Trojická. V roce 2006 z důvodu nemoci jsme pozastavili činnost s tím, že jsme sestavu nechtěli měnit. Rozprchli jsme se na 5 let do různých kapel a v roce 2011 nastala pomalá reinkarnace :-), ale to už je jiná kapitola

Ke konci roku 2010 se Pavel Čepela ,,navšivil" do příležitostného sdružení, které se scházelo v restauraci Na Křenovce a slovo dalo slovo, že by nemuselo zůstat pouze u hospodského hraní a rok 2011 byl ve znamení nového složení.

Jirka Buriánek -kytara,Pavel Čepela - mandolina, Alena Packová -housle, Pavel Bursík -banjo, Pavel Sudík -el.bass


Aktuální informace o současné sestavě jsou zde, včetně fotografií z minulosti i současnosti.