historie

Hana Lounová & Idefix Band

Hana Lounová - zpěv,

Ladislav Rylich - sólová kytara, zpěv, kapelník

Vlastimil Pokorný - klávesy, zpěv

Petr Martínek - bass

Daniel Smolík - bicí

Hana Lounová je přední country zpěvačka, která za svoji profesní kariéru natočila v Českém rozhlase, televizi, Supraphonu a dalších studiích více než 120 písní, z nichž některé se stále v českých rádiích hrají. Nejznámějším Hančiným hitem je Čekej na můj Jumbo Jet. Hana prošla mnoha kapelami. Nejvíce se dostala do povědomí posluchačů, když byla sólovou zpěvačkou skupiny Schovanky v jejich nejúspěšnějším období. Za jejího působení ve Schovankách hrála skupina na festivalech a jiných vystoupeních po celé Evropě, dvě měsíční turné po Turecku a na oslavu jejich kulatého výročí se konal největší evropský country festival na pražském Strahově, kde bylo 80 000 diváků. V té době obdržely prestižní Evropskou cenu Zlatá kytara jako nejlepší dámská country kapela Evropy. I nyní občas se Schovankami vystupuje.

19.5. 2012 v Bránově na Vodáckém maratonu se Hanka setkala s vystupující skupinou, ve které hrál Láďa Rylich, kterého Hanka začátkem roku poznala při jeho vystoupení v Loděnickém kině. Slovo dalo slovo a vznikla spolupráce. Následovalo vystoupení v Berouně na charitativní akci "Kola pro Afriku", na country festivalu v Mariánských Lázních, hraní v Rikatádu. V srpnu 2012 se přidal Vlasta Pokorný a jelo se dál - Sv. Jan pod Skalou "Loučení s létem", festival v Málkově, v září jsme si odskočili na několik koncertů do Francie, po návratu nás čekalo hraní mimo jiné i na Václaváku na Mezinárodním dni kuchařů a na Benefičním koncertu v klubu Nová Chmelnice v Praze, kde vznikla spolupráce s Fénix Rádiem.

Někteří členové kapely ale byli příliš zatíženi svými osobními povinnostmi a nebyli schopni zvládnout tolik koncertů a tak se oddělil Ladislav Rylich a Vlastimil Pokorný, zkušení muzikanti, kteří v minulosti hráli např. s Josefem Zochem, Vítkem Tučným, berounskými kapelami Country Band, Country Makers, Country Express, Vepřové hody a vytvořili základ nové kapely.

31. března 2013 se to stalo - v hlavě kapelníka Ládi Rylicha se zrodil nápad!!! Od té doby jsme Idefix Band a Hančin pes Idefix, po kterém se kapela jmenuje, se stal naším maskotem. No, on už jím byl dávno předtím, vždyť Hanku doprovází všude již mnoho let a na podiích se cítí jako doma.

V r. 2013 jsme hráli např. ve Dřeváku v Kladně, v A.C.W. Saloonu v Plzni, v Rikatádu. V červnu došlo k výměně basáka. Sváťu Fuchse vystřídal Petr Martínek, jenž hrál mimo jiné v kapele Brilant a Fiakr. A přišlo léto a čas festivalů: "Vandr pod mostem" ve Skochovicích, "Karlštejnské ozvěny" v Karlštejně, "Hoštecký podkovák" v Hošce, "Country na Liškárně" ve Vykáni, festival T. Linky a Přímé Linky v areálu  Vochtánka, "Poslední kovboj" na Jedraži, náš vlastní festival ve Sv. Janu pod Skalou, otevření country salonu ve Vrátu, Buki Fest v Černošicích ... v září odešel z časových důvodů Libor Hrubý a za bicí usedl Daniel Smolík a hned s námi vyrazil do divadla Alfa v Plzni, kde jsme se jako hosté Petra Jančaříka zúčastnili natáčení rozhlasového pořadu "Neočekávaný dýchánek". Kromě těchto akcí natočilo Fénix Rádio s Hankou 4 videoklipy, z toho 2 s kapelou. A další klipy se připravují. Při tom se v našem studiu natáčí další nové písničky.

Láďa Rylich a Vlasta Pokorný jsou z Berouna, Hanka Lounová ač původně z Prahy bydlí již mnoho let v Nučicích, dá se tedy říci, že je také místní.

A co že to vlastně hrajeme? Řekněme moderní country. Hančin repertoár je na akcích, kde se to hodí, doplněn rozsáhlým repertoárem, který si kluci přinesli z předchozích kapel - hity M. Tučného, ale taky písně úplně jiné různých žánrů.

A ještě musíme zmínit dalšího člena, který k nám neodmyslitelně patří a to je řidič, zvukař, technická podpora a mažer - Vladimír Jirka.

A tihle všichni tvoří skupinu Hana Lounová & Idefix Band.

 

www.lounova.cz  

www.facebook.com/hanalounova